Bloempluk-regels

Wat extra geur en kleur is altijd welkom op mijn bord. En wat is er nou feestelijker dan een zomers gerecht versierd met bloemen? Maar niet alleen vanuit esthetisch oogpunt zijn eetbare bloemen een leuke toevoeging aan je gerechten; net als kruiden geven ze extra smaak en geur.

Zomer op je bord!

Tijdens een bezoekje aan de biologisch-dynamische tuinderij Amelis’Hof krijg je al snel de smaak, geur én kleur te pakken. Op dit mooie landgoed kun je niet alleen je mandje vullen met fruit, groente en kruiden, maar ook aan eetbare bloemen is er een overvloed (en je mag ze zelf plukken!). Marokkaanse munt, Pepermunt, de zonnige oranje en gele Goudsbloem, Verveine, de paarsgroene bladeren van de Amarant en de witte eetbare bloemetjes van een kool.

Eetbare-bloemen

Eetbare bloemen op een rij

Maar wat kunnen we nu allemaal met deze vrolijke smaakmakers? Een paar ideeën op een rij:

• De gele, oranje en rode bloemen van de Oost-Indische kers bloeien tussen mei en oktober. De bladeren hebben een peperige smaak die doet denken aan waterkers. De bloemen smaken een beetje naar radijs. Oost-Indische kers is daarom heerlijk in salades.

• De blaadjes van de Goudsbloem ofwel Calendula geven kleur aan koude gerechten en salades, maar zijn ook in warme gerechten kleurvast. Vroeger werden de bloemblaadjes regelmatig gebruikt als een goedkope vervanging voor saffraan. Gebruik de knapperige bloemen om kleur en smaak aan soepen te geven. Met de blaadjes kun je mooie bloemenboter maken, strooi ze over een sneetje brood met zachte kaas, of verwerk ze in aardappelpuree. De plant bloeit van juni tot en met september.

• De sierlijke blauwe bloemetjes van salie kun je gebruiken als versiering in vele gerechten en drankjes.



Tips en weetjes

• Wist je dat we veel vaker bloemen eten dan we in de gaten hebben? Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, broccoli, kappertjes (de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant), saffraan (de oranjerode stampers van de saffraankrokus) en kruidnagel (de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom).

• Wist je dat het lieve Madeliefje eetbaar is? Deze bescheiden bloemetjes zijn natuurlijk erg leuk om desserts mee te versieren. Als de bloemen nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken ze nootachtig. Een geopende Madelief smaakt ietwat bitter. De gecultiveerde versie is vaak niet eetbaar.

Let op!

Neem niet zomaar een hap van de bloemen die je bij de bloemist hebt gehaald. Deze kunnen met bestrijdingsmiddelen bewerkt zijn. Vraag bij de groenteboer of kweker naar eetbare bloemen. Ook bij jou in de buurt zijn er waarschijnlijk boerderijen waar je zelf kunt plukken, of waar je de bloemen vers van het land kunt kopen. Nog beter; zet in de zomer wat bakken op je balkon of plant een aantal soorten in de tuin.

Bakken met bloemen

Je kunt ook heerlijk bakken met bloemen. Probeer eens het recept voor Ondeugende lavendelcupcakes.