Chocolade paasei maken

Ik ben een echt paaskuiken, geboren op Eerste Paasdag, 7 april 1985. Vaak dubbel feest dus. Mijn moeder maakte altijd een grote taart vol chocolade eitjes. Misschien dat ik het daarom altijd een keer zelf heb willen maken: een chocolade paasei. Groot en glanzend. Vorige week had ik eindelijk mijn moed verzameld. Wat blijkt, er komt nogal wat kijken bij het maken van het perfecte ei… Heb je even?

Tempereren

Chocolade smelten, in een malletje gieten en klaar? Was het maar waar… Helaas houd je dan een mat en zacht paasei over wat je niet goed uit de mal kunt drukken. Daarom is het belangrijk om chocolade te tempereren. Hiermee stabiliseer je de kristallen in de cacaoboter en breng je het geheel op de juiste temperatuur. Zo krijgt je paasei een mooie glans en zal het lekker knapperig zijn. Je kunt dit doen door de chocolade te bewerken op een marmeren plaat, maar in dit recept laat ik zien hoe je kunt tempereren in een kom. Wel zo makkelijk!

Stollen en bewaren

Chocolade kan wit uitslaan als het niet goed getempereerd is, verkeerd stolt of niet goed bewaard wordt. Bij hoge temperatuur trekt het cacaovet uit de chocolade, wat een witte zweem achterlaat. Bij koude temperatuur, bijvoorbeeld in de koelkast, kan er vocht op de chocolade terechtkomen waardoor de suiker oplost en een wit laagje achterlaat. Bewaar chocolade daarom altijd op een droge plek op kamertemperatuur. Handig om te weten is dat zolang chocolade niet is verbrand, je het opnieuw kunt verwarmen en tempereren.

Mal schoonmaken

Het is belangrijk om je mal op de juiste manier schoon te maken. Spoel indien nodig af met een drupje afwasmiddel en warm water (vaak is dit niet nodig) en wrijf droog en glanzend met een zachte doek. Voorkom het aanraken van de binnenkant van de mal met je vingers.

Vullen en versieren

Versier je paasei, door wat-je-maar-wilt vast te plakken met wat gesmolten chocolade. Of doe er een lieve boodschap in. Kijk op mijn Pinterest pagina voor inspiratie.

[print_this]

Chocolade

paasei maken

Ingrediënten

Mal voor paasei (22 cm hoog)
2 repen Tony’s Chocolonely (360 gr pure chocolade)
Siliconen kwastje
Kookthermometer

Bereiding

Hak de chocolade in kleine stukjes. Breng een laag water tegen de kook aan. Draai het vuur laag en zet een kom op de pan (voorkom dat de kom het water raakt).

Smelt langzaam en al roerend 3/4 van de chocolade au bain marie. Haal de chocolade van het vuur zodra het een temperatuur van ongeveer 48 graden heeft bereikt. Voorkom dat er water bij de chocolade komt, want dan stolt het direct.

Voeg de overige chocolade toe en roer met een spatel stevig door tot een glad geheel. Neem de chocolade goed onder handen door het met de spatel als het ware tegen de rand van de kom aan te ‘duwen’. Als het goed is voel je de chocolade langzaam dikker en glanzender worden. Ga door tot de chocolade is afgekoeld tot 32 graden.

Schep 2 eetlepels chocolade in een apart kommetje, dit heb je later nodig om de eieren aan elkaar te plakken.

Bestrijk beide mallen met ongeveer de helft van de gesmolten chocolade. Zorg vooral dat de rand een stevige laag chocolade krijgt. Laat 5 minuten opstijven in de koelkast.

Breng een tweede laag aan met de overige chocolade (als de chocolade in de tussentijd kouder is geworden dan 31 graden, dan kun je hem au bain marie weer wat verwarmen).

Schraap indien nodig de restjes chocolade van de randen met een mesje. Laat de chocoladeeieren afgedekt met plasticfolie 45 minuten uitharden in de koelkast. Haal uit de koelkast, draai de mallen direct om en druk het ei er voorzichtig uit.

Verwarm het bakje met de 2 eetlepels chocolade opnieuw au bain marie of in de magnetron. Bestrijk de rand van één helft van het paasei met gesmolten chocolade. Leg de andere helft van het ei erbovenop. Wacht 10 minuten tot de chocolade is uitgehard. Bewaar het paasei op kamertemperatuur.

[/print_this]