Bieten

Hoe krijgt moeder aarde het verzonnen… Prachtige felgroene bladeren met roze-rode aderen die ontspringen aan de rode biet. Een ouderwets imago? Allang niet meer! Rauw geraspt door salades, gekookt en gepureerd als felrode soep, gestoomd of geroosterd voor een pure aardse smaak, you name it!

Uit Hollandse grond

Het hele jaar door kun je in Nederland met een gerust groen hart genieten van deze knolgroente. Van juni tot en met november kun je de rode biet aan zijn haren, uhm bladeren, uit de Hollandse grond trekken. De rest van het jaar worden ze bewaard in de koelcel. Weinig transport en relatief weinig energie. Deze stoere bolder heeft niet veel nodig.

Back to our roots

De diepe aardse en zoete smaak van de rode biet is heerlijk in contrast met de zout-zure smaak van geitenkaas: een klassieke combinatie. Een scheutje balsamico-azijn laat alle smaken extra sterk naar voren komen.

Wist je dat?

Hoewel de rode variant de onbetwiste lieveling is in Nederland bestaan er ook roze-met-wit-gestreepte, gele en paarse bieten.

Ho, stop! Gooi de bladeren van de rode biet niet zomaar weg. Gebruik de jonge bladeren als salade of bereid de wat stevigere als spinazie.

Pas op: De rode biet wordt niet voor niets gebruikt als natuurlijk kleurstof voor stoffen en voedingsmiddelen. Eén spatje en je hebt een aandenken voor altijd.

Bietensalade recept

Recept bietensalade

Ingrediënten (4 personen)

600 gr verse rode bieten (je kunt ook kiezen voor een mix van bieten en wortelen)
balsamico-azijn
4 knoflooktenen
1 halve citroen
400 gr linzen
75 gr hazelnoten (walnoten is ook lekker)
200 gr zachte geitenkaas
scheutje melk of yoghurt
handjevol basilicumblaadjes
olijfolie en eventueel wat hazelnootolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was en schil de bieten (en eventueel de wortelen) en verwijder minder mooie plekjes.  Snijd de bieten in stoere parten. Als je ook wortelen gebruikt, kun je die het beste heel in de oven doen, en naderhand in plakjes snijden. Zo blijft de binnenkant mooi fel van kleur.

Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en balsamico-azijn. Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en zeezout en meng door elkaar. Leg er wat ongepelde knoflooktenen en de halve citroen (met de bovenkant naar boven) tussen. Laat ongeveer 45 roosteren in de oven tot je gemakkelijk met je vork in de bieten kunt prikken.

Kook ondertussen de linzen met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak en rooster de noten in een koekenpan. Doe de geitenkaas in een kommetje en meng met een scheut melk of yoghurt tot je er een smeuïge crème van kunt roeren.

Haal de bieten uit de oven zodra ze gaar zijn. Knijp de gekarameliseerde citroenhelft erover uit en plet de tenen knoflook met een vork. Gooi de knoflookschilletjes weg. Meng alles goed door elkaar.

Schep de gekookte linzen op de borden en schep hier de bieten bovenop. Giet het overgebleven bietensap uit de ovenschaal in een kommetje, voeg er een scheutje balsamico-azijn aan toe tot de dressing een friszure smaak heeft. Schep de geitenkaas-crème bovenop de bieten, bestrooi met de geroosterde noten en de basilicumblaadjes. Besprenkel tot slot met wat hazelnoot- of olijfolie. Serveer met de dressing.