Aardappelschilster

Aardappels, aardperen, bieten, meiraapjes, knolselderij… Er is iets heel Hollands aan knollen uit de aarde. Misschien komt dat door De aardappeleters van Van Gogh of pareltjes als de Aardappelschilster van August Allebé (rechtsboven). Hoe het ook komt, knollen zijn er altijd om ons de winter door te slepen, dus deze week zet ik die traditie voort.

Ik ben een bofkont, ik weet het… Vanuit mijn raam kijk ik uit op het Rijksmuseum. Sinds de heropening loop ik regelmatig naar binnen. Maar ook vanuit huis kun je tegenwoordig genieten van de grote collectie dankzij Rijksstudio. Een walhalla voor de kunstliefhebber. Dit keer viel mijn oog op de ijverige Aardappelschilster. Daarom deze week twee stoere pureerecepten.

Lang leve de dunschiller!

Met het recept voor aardpeerpuree zou deze dame niet heel blij zijn geweest vermoed ik. Het basisingrediënt is namelijk de knobbelige aardpeer. Begin 17de eeuw werd de aardpeer ontdekt in Noord-Amerika en geïmporteerd in Frankrijk, waarna hij al snel razend populair werd in de rest van Europa. Toen de aardappel een eeuw later zijn intrede deed verkoos menig aardappelschilster de gladde pieper boven de aardpeer. Tegenwoordig zie je de aardse knol steeds vaker terug op het menu. Van oktober tot en met maart wordt hij geteeld op Nederlandse akkers. Lang leve de dunschiller!

Jong velletje

Het tweede recept voor frisse krieltjespuree is om de aardappelschilster een vrije dag te bezorgen, want je kunt deze jonge aardappeltjes stampen met schil en al.